martes, junio 2

NUEVE LECTURAS IMPRESCINDIBLES DE MONTAÑA



La imaginación es un motor fundamental a la hora de buscar, idear y llevar a cabo nuestras aventuras montañeras. Que mejor forma de dejar volar nuestra mente que bucear en los libros. Quien no  ha fantaseado con ascensiones imposibles, viajes a rincones poco conocidos o simplemente ha descubierto parajes o países nunca antes pensados. Pues bien, le pedí hace unas pocas semanas "el favor" al  "Mestre Soldevila" que nos propusiera una guía de sus nueve libros imprescindibles de montaña. Y bien, aquí tenemos este interesante listado con sus lecturas indispensables, que espero nos estimule nuestra inventiva floreciendo así nuevas propuestas y retos en nuestra vida. 
Del gran "Sento" solo puedo ponerle medallas de elogios, un enamorado de los libros de viajes y aventuras, que unido a su pasión por la montaña hacen de Vicent el compañero perfecto para cualquier ruta. Un honor disfrutar de su sabiduría, experiencia y sobre todo de una actitud eternamente positiva ante la vida. Sin más aquí os dejo con su propuesta. 


RECULL DE LLIBRES DE MUNTANYA

En les nostres vides els fets marquen l’esdevenir de la nostra existència i és mitjançant els llibres on  trobem vivències que en moltes ocasions vivim com a pròpies.
En aquesta reduïda recopilació de llibres, voldria compartir moments  de lectures que queden en la memòria.


ANNAPURNA. PRIMER 8000. Maurice Herzog. Ed. Juventud. 2002.


Tot un clàssic dels relats de muntanya que no pot faltar en cap llistat sobre la història de l’alpinisme.
El 3 de juny del 1950, Maurice Herzog i Louis Lachenal aconseguiren trepitjar el cim de 8091m, el més alt del massís dels Annapurnes. (Enguany es compliran els 70 anys d’aquesta mítica aventura). 
Un testimoni directe i apassionant que es manifesta en el triomf de la voluntat i la determinació per sobreviure en les condicions més extremes.






MONTAÑAS DE UNA VIDA. Walter Bonatti. Ed. Desnivel. 2001

Montañas de una vida és el testimoni d’un escalador llegendari que va obrir vies d’escalada que semblaven impossibles. Un recorregut per les etapes d’una vida dedicada a l’escalada i a les expedicions d’exploració de zones remotes com la Patagonia. 
La paret est del Grand Capucin (1951), les parets nord de Lavaredo(1953), el Pilar Sud-oest del Dru (1955) i la Nord del Cerví (1965) marquen un abans i un després de la història de l’escalada. 

Home de gran fortalesa i caràcter que amb vint-i-quatre anys va participar activament en l’expedició italiana que va conquerir el cim del K2. (Aquest fet marcaria la seua vida per la situació que es va produir en els últims camps d’altura la nit i el dia de l’ascensió.)


K2. EL NUDO INFINITO. Kurt Diemberger. Ed. Desnivel. 2003.



Amb 88 anys, l’austríac Kurt Diemberger és un testimoni vivent de les inigualables primeres ascensions (junt al malauradament desaparegut Hermann Buhl) al Broad Peak (1957) i pocs anys després al Dhaulagiri (1960).
Ja passada la cinquantena amb la seua companya Julie Tullis, aconseguirien el somni de trepitjar el cim més desitjat : el K2, però el destí els tenia reservada una prova extrema i els dies posteriors van ser una lluita per la supervivència.





TOCANDO EL VACÍO. Joe Simpson. Ed. Desnivel. 2005.

Hi haurà qui conega esta història de supervivència per la pel·lí -cula homònima. El llibre, però, ens relata tota l’essència i el dramatisme viscuts per dos joves escaladors en el Siula Gran als Ands peruans. 
Mai millor escollit un títol com aquest, allò que es pot arribar a viure pels alpinistes en determinades ocasions: tocar el no-res.
Un relat ple d’intensitat que ens du a reflexionar sobre els límits de la voluntat en els èssers humans.





CITA CON LA CUMBRE. Juanjo San Sebastián. Ed. Desnivel. 2005.


El relat dels fets de Cita con la cumbre de Juanjo San Sebastian és una història plena d’humanitat, sentiments, emocions i dolor. Juanjo va formar part de l’extraordinari grup d’alpinistes del mític programa Al filo de lo imposible. A l’agost del 1994 ell i els seus companys tenien una “cita con la cumbre” i els fets posteriors d’aquella ascensió marcarien per a sempre les seues vides.



UNA MUJER EN LA CUMBRE. Chus Lago. Ed. Plaza & Janés. 2004.

Després de set anys de durs entrenaments, Chus Lago es va veure un dia al peus de la cara nord de l’Everest per a realitzar sense oxigen i en solitari l’intent al cim de la muntanya més alta de la Terra. Un projecte que culminaría (després d’un primer intent fallit) el 26 de juny del 1999. 
“La cumbre es lo que sueñas hasta que la alcanzas ,es el poder del deseo. Sentí lo que no se alcanza con los sueños: la intensidad.” 
El llibre es completa amb la trajectòria de l’alpinista pels Ands, l’Annapurna, el Pobeda…






LA MUNTANYA VIVA. Nan Shepherd. Ed. Sidillà. 2017.

La vida d’aquesta mestra, novel·lista i poetessa escocesa transcorregué en un escenari ben concret: les Terres Altes d’Escòcia. Al seu territori-món li faltava la majestuositat d’altres llocs del planeta com l’Himàlaia, els Ands, el Karakorum… però, ella, dins del seu menut univers de la serralada dels Cairgorms, situada al nord-est del territori escocés, ens transmet el valor de les petites coses, fent-nos entendre la importància que en la natura tenen cadascun dels elements que la componen.









K2. ENTERRADOS EN EL CIELO. Peter Zuckerman, Amanda Padoan. Ed. Capitán Swing. 2015.

Peter Zuckerman i Amanda Padovan, després de dos anys de treballs i set viatges al Nepal, ens relaten la vida de Chiring Dorje Sherpa i Pasang Lama, dos sherpes que junt a altres alpinistes d’expedicions d’arreu del món es convertiren en protagonistes d’uns tràgics fets ocorreguts al K2; allí on només són capaços d’arribar els més priviegiats amb la voluntat i determinació d’aconseguir allò que somnien i que forma part de la passió de viure.






VIEJAS SENDAS. Robert Mc Farlane. Ed. Pre-textos. 2017.


Amb un magnífic pròleg de l’artista plàstic Miguel Àngel Blanco, autor d’una de les biblioteques més curioses i originals que puguen existir: La Biblioteca del Bosque, se’ns presenta a Robert Macfarlane , un incansable caminant i estudiós de la natura, recuperador de velles sendes utilitzades des d’èpoques ancestrals. 
L’autor del llibre ens porta a reflexionar sobre de tot allò que ens envolta i a ser conscients dels valors de la natura que poc a poc anem perdent. 
Antics paratges tant diversos com l’Himàlaia, Escòcia, Palestina, Espanya… ; per llocs recòndits i màgics són recorreguts per l’escriptor, la major part de les vegades en solitari. 
Un llibre que es llig i es rellig descobrint sempre noves coses.




8 comentarios:

Moskys dijo...

Lanzo aquí la propuesta de aportar los libros que más nos han marcado a cada uno. Para mí, coincido con Sento en Anapurna primer ocho mil. Me dejó muy impresionado.
Y en segundo lugar y este ya lo leí más recientemente el libro de Jorge Egocheaga "Quizás vivir sea esto". Hay montañeros de otra pasta y Jorge lo es. Un saludo

Pincha perros dijo...

Bajo los cielos de Asia, de Iñaki Ochoa de Olza. Absolutamente imprescindible

Moskys dijo...

Gran aportación, ya lo creo. Un saludo amic.

Gaviota dijo...

Que buen artículo. Me los apunto. Yo he leido "El nudo infinito" y me encantó (y sobrecogió). Me ha gustado mucho "Las Tres tazas de té", aunque no es exclusivamente de montaña, por incluir también una parte humanitaria e histórica.

Moskys dijo...

Muy buena aportación, mil gracias y seguimos sumando libros. Un saludo a todos.

Rubén dijo...

Fomentando la lectura en los más jóvenes. Recuerdo siendo un pipiolo buscar en la Biblioteca Municipal los cuentos de Tintín. Cuánto hemos viajado en la imaginación con sus aventuras, entre otras "Tintín en el Tíbet".
Un libro de edición reciente que puede acercarlos a la montaña es: Una Gran Ascensión
(Ed.Desnivel)

Jesús Hdez dijo...

Los conquistadores de la inútil, de Lionel Terray (1963). Lo he leído hace unos meses y me muero por volver a leerlo y disfrutar de un sinfín de párrafos únicos.

Moskys dijo...

Gracias Jesús por tu aportación un gran libro. Ya lo creo. Un saludo.